چرا کمک فنر خودرو صدا می دهد؟

هر چرخ خودرو یک کمک فنر دارد. کمک فنرها به‌عنوان اصلی‌ترین قطعه در سیستم تعلیق، نقش تعیین‌کننده‌ای در مهار ارتعاشات و ضربه‌های وارد شده به خودرو حین حرکت دارند. گاهی اوقات ممکن است هنگام عبور از پستی و بلندی‌های معابر صداهایی مانند تق تق یا قیژ قیژ به‌گوش برسد که معمولا مربوط به صدای کمک فنر ماشین است. اتفاقی که نشان‌دهنده بروز شکل در کمک فنرها است. در این پست ابتدا دلایل ایجاد صدای کمک فنر خودرو را بررسی و سپس راهکارهای رفع این مشکل را ذکر می‌کنیم.

دلایل صدای کمک فنر ماشین

صدای کمک فنر شاهین و سایر خودروها نشان‌دهنده فرسایش، ترک خوردن، خرد شدن یا فشردگی بیش از حد کمک فنرهای ماشین است. علت صدای کمک فنر ماشین معمولا ناشی از موارد زیر است:

  • رفتار نامناسب رانندگی
  • شرایط آب و هوایی نامساعد
  • نشت روغن کمک فنر
  • عدم نصب صحیح و هماهنگ کمک فنرها

در اینجا لازم است که توضیحات بیشتری درباره هر یک از موارد فوق ارائه کنیم.

۱٫ عدم نصب صحیح و هماهنگ کمک فنرها

جانمایی درست و هماهنگ کمک فنرها در عملکرد صحیح سیستم تعلیق نقش بسزایی دارد. گاهی اوقات ممکن است در اثر سهل‌انگاری، کمک فنرها به‌درستی نصب نشده باشند. در نتیجه عملکرد آن‌ها برای مهار ارتعاشات هماهنگ نخواهد بود. این اتفاق معمولا باعث وارد شدن فشار بیش از حد به یکی از کمک فنرها می‌شود. علت صدای کمک فنر خراب خودرو می‌تواند ناشی از نصب اشتباه این قطعات باشد.

۲٫ رفتار نامناسب رانندگی

یکی از دلایل خرابی کمک فنر که معمولا منجر به ایجاد صدای کمک فنر عقب ماشین می‌شود، حمل بار سنگین در خودرو برای طولانی مدت است. کمک فنرهای هر خودرو برای تحمل وزن استاندارد در سیستم تعلیق جای می‌گیرند. اگر به‌هر دلیل از خودرو برای حمل بار سنگین و نامتعارف استفاده می‌کنید، باید بدانید که خیلی زود کمک فنرها دچار مشکل خواهند شد.

از طرفی دیگر، رفتارهای رانندگی نیز روی عمر مفید کمک فنرهای ماشین تاثیرگذار هستند. کسانی که عادت به‌رانندگی با سرعت بالا دارند، در شهرهای پرترافیک مانند تهران مجبور هستند که ترمزهای ناگهانی و شدیدی را برای جلوگیری از تصادف بگیرند. تکرار این رفتار، فشار زیادی را به کمک فنرها وارد می‌کند. همچنین عبور از دست‌اندازها و چاله‌ها با سرعت بالا هم می‌تواند به کمک فنرها آسیب بزند.

۳ . شرایط آب و هوایی نامساعد

تعدادی از قطعات کمک فنر ماشین مانند پیستون، بوش و پیچ و مهره‌ها فلزی هستند. قطعات فلزی در معرض رطوبت زیاد آسیب‌پذیر هستند و به‌مرور زمان دچار فرسایش می‌شوند. در نتیجه شاهد صدای کمک فنر کوییک و سایر خودروهای خواهید بود. در صورت زنگ زدن قطعات کمک فنر، راهی جز تعویض آن‌ها وجود ندارد.

۴٫ نشت روغن کمک فنر

مکانیزم عملکرد کمک فنر برای مهار ارتعاشات خودرو، استفاده از قانون پاسکال در فیزیک است. در واقع از فشار سیال (روغن) برای کنترل ارتعاشات وارد شده استفاده می‌شود. برای جلوگیری از نشت روغن و نفوذ هوا و آلاینده‌های خارجی، محفظه روغن کمک فنر آب‌بندی می‌شود. این احتمال وجود دارد که آب‌بندی از بین برود و شاهد نشتی روغن باشید. صدای کمک فنر ماشین می‌تواند نشانه کاهش سطح روغن هیدرولیک محفظه کمک فنر باشد. نشانه این اتفاق، چرب بودن بدنه کمک فنر است که با بررسی چشمی مشخص می‌شود.

 

 

علائم خرابی کمک فنر ماشین

تشخیص خرابی کمک فنر تنها از روی صدا برای بسیاری از افراد کار آسانی نیست. چراکه ممکن است سروصدای ایجاد شده ناشی از خرابی سایر قطعات خودرو باشد. باید توجه داشته باشید که صدای کمک فنر ماشین تنها نشانه آسیب دیدن آن نیست. در اینجا تعدادی از مهم‌ترین علائم خرابی کمک فنر خودرو را مشاهده می‌کنید:

  • هنگام ترمز گرفتن خودرو حالت شیرجه به‌سمت جلو را پیدا می‌کند.
  • هنگام چرخاندن فرمان در پیچ‌ها، کنترل خودرو برای راننده سخت می‌شود.
  • لاستیک‌های خودرو خیلی سریع‌تر از شرایط عادی فرسوده می‌شوند.
  • راننده حین حرکت احساس می‌کند که خودرو به یک سمت کشیده می‌شود.
  • حرکت چرخ‌های خودرو حالت غیرعادی پیدا می‌کند.

راهکارهای کاهش صدای کمک فنر خودرو

برای آنکه شاهد صدای کمک فنر در دست انداز نباشید، باید چند راهکار مهم را دنبال کنید. پیش از هر چیز باید مطمئن شوید که کمک فنرها فرسوده نشده باشند. در صورت فرسایش، راهی جز تعویض کمک فنرها پیش روی شما نیست. همچنین باید توجه داشته باشید که کمک فنرها باید به صورت جفت تعویض شوند. در غیر این صورت ممکن است که عملکرد سیستم تعلیق از حالت ایده‌آل فاصله بگیرد.

در مواقعی صدای کمک فنر هنگام چرخاندن فرمان یا عبور از دست انداز ناشی از لغزش فنر لول است. در این حالت می‌توان با مقداری روغن‌کاری در ناحیه زیرین فنر لول، مشکل را برطرف کرد. حتی در مواردی، تعمیرکاران یک شیلنگ را به‌داخل فنر لول هدایت می‌کنند تا به‌این‌ترتیب کنترل ارتعاشات بهتر صورت بگیرد. راه‌حل دیگر، تنظیم فشار کمک فنر است که توسط تعمیرکاران با تنظیم میزان فشردگی کمک فنرها انجام می‌شود.

این امکان وجود دارد که صدای کمک فنر در سرما و گرما ناشی از ترک خوردن یا دفورمه شدن بوش آن باشد. در این حالت باید بوش کمک فنر تعویض شود. همچنین با نصب لاستیک‌های ارتعاش‌گیر در زیر فنر لول می‌توان بخشی از ارتعاش‌های وارد شده به خودرو را مهار کرد تا سروصدای کمتری ایجاد شود.

ارسال دیدگاه