۶ علتی که باعث زوزه کشیدن گیربکس می شود
گاهی هنگام حرکت خودرو صدای زوزه مانندی، سرنشینان را میخکوب می کند . اصلیترین علت زوزه کشیدن ماشین هنگام حرکت، بروز مشکل برای گیربکس است. این صدای ناخوشایند معمولا حکایت از سایش قطعات داخلی گیربکس دارد. موضوعی که سرآغاز بروز مشکلات جدیتر در گیربکس است. بنابراین باید نسبت به صدای زوزه گیربکس اتومات و دستی حساس باشید. در این مقاله کارشناس تیونینگ طاهری ۶ عاملی را که باعث صدای زوزه گیربکس می شود بررسی می کند:
دلایل زوزه کشیدن گیربکس دستی و اتومات
در اینجا فهرستی از مواردی را مشاهده می کنید که ممکن است علت زوزه گیربکس خودروتان باشد:
- سایش یا لقی یاتاقانهای گیربکس
- کمبود روغن گیربکس
- از بین رفتن خاصیت روغن گیربکس
- عدم مونتاژ صحیح گیربکس
- فرسایش کلاچ در گیربکس دستی
- مشکل پیدا کردن ماهک یا میل ماهک در گیربکس دستی
۱ Ξ کمبود روغن گیربکس
علت زوزه کشیدن ماشین در حالت درجا یا حین حرکت ممکن است ناشی از کاهش سطح روغن گیربکس باشد. روغن گیربکس در کاهش میزان اصطکاک قطعات داخلی جعبه دنده نقش حیاتی ایفا میکند. در صورتی که بههر دلیل، سطح روغن گیربکس کاهش پیدا کند، برخورد قطعات داخلی مانند چرخدندهها منجر به ایجاد سروصدای زیادی میشود. با اضافه کردن روغن گیربکس جدید میتوان این مشکل را برطرف کرد. البته قبل از آن باید نشتی روغن گیربکس ریشهیابی و برطرف شود.
۲ Ξ از بین رفتن خاصیت روغن گیربکس
علت زوزه کشیدن گیربکس ساینا و هر خودروی دیگری ممکن است مربوط به عدم تعویض بهموقع روغن گیربکس باشد. روغن گیربکس بهعنوان یک ماده مصرفی، تاریخ انقضای مشخص دارد. با سپری شدن تاریخ انقضا، روغن گیربکس خاصیت خود را از دست میدهد و در نتیجه شاهد اصطکاک بیشتر قطعات داخلی جعبه دنده خواهید بود. حتما از دفترچه راهنمای خودرو برای تعویض بهموقع روغن گیربکس کمک بگیرید. خرید روغن گیربکس باکیفیت و استاندارد را هم فراموش نکنید.
۳ Ξ عدم مونتاژ صحیح گیربکس
علت زوزه کشیدن گیربکس اتومات یا دستی ممکن است ناشی از عدم مونتاژ صحیح قطعات داخلی آن باشد. معمولا کسانی که خودروی صفر را خریداری میکنند یا رانندگانی که بهتازگی گیربکس خودروشان را تعمیر کردهاند با این مشکل روبهرو میشوند.
عدم مونتاژ صحیح گیربکس باعث میشود که قطعات داخلی جعبه دنده بهدرستی با یکدیگر درگیر نشوند. در نتیجه سروصدای غیرعادی از گیربکس بهگوش برسد. در این حالت باید گیربکس مجددا باز شده و بهدرستی مونتاژ شود. البته پیش از مونتاژ، باید از کیفیت مناسب قطعات داخلی گیربکس اطمینان حاصل کنید.
۴ Ξ فرسایش کلاچ در گیربکس دستی
علت زوزه کشیدن گیربکس دستی در برخی مواقع، فرسایش صفحه کلاچ است. در این حالت، وقتی پای خود را برای تعویض دنده روی صفحه کلاچ فشار میدهید، صدایی شبیه به ناله یا زوزه از جلوی خودرو بهگوش میرسد. حل این مشکل در گرو تعویض صفحه کلاچ خودرو است.
۵ Ξ مشکل پیدا کردن ماهک یا میل ماهک در گیربکس دستی
علت زوزه کشیدن گیربکس پراید و سایر خودروهای با جعبه دنده دستی میتواند ناشی از مشکل ماهک یا میل ماهک باشد. وقتی برای تعویض دنده، دسته دنده را حرکت میکنید، این حرکت از طریق میل ماهک به ماهک منتقل میشود. حرکت ماهک باعث میشود که کشویی دنده نیز شروع بهحرکت کند. در نتیجه چرخدنده متناسب با دنده درگیر میشود. اتفاقات زیر میتواند منجر به سروصدای گیربکس دستی شود:
- شکستن فنر ماهک
- شکستن ساچمه ماهک
- فرسایش میل ماهک
تشخیص این موارد توسط تعمیرکار صورت میگیرد. در صورت بروز مشکل برای ماهک یا میل ماهک، راهی جز تعویض آنها وجود ندارد.
۶ Ξ سایش یا لقی یاتاقانهای گیربکس
علت زوزه گیربکس هنگام گاز دادن بعضا مربوط به سایش یا لقی یاتاقانهای داخلی جعبه دنده است. یاتاقانها امکان حرکت قطعات مختلف داخلی گیربکس در شرایط خاصی را در تماس با یکدیگر فراهم میکنند. بههمین دلیل دائما در معرض سایش قرار دارند. فرسایش یا لقی یاتاقانها موجب میشود که حرکت قطعات داخلی گیربکس از حالت طبیعی خارج شود و در نتیجه سروصدایی شبیه زوزه از جعبه دنده بهگوش برسد. با تعویض یاتاقانها این مشکل برطرف میشود.